Kasikasima Expeditie - 8 dagen

Kasikasima-1

Overview

De vlucht naar Palumeu Vanuit het vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo, vliegt u naar Palumeu over het stroomgebied van de Suriname rivier. Bij helder weer ziet u al ná vijf minuten achtereenvolgens: -links in de verte de aluinaardefabriek te Paranam -Even later vliegt u over de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven (oftewel ‘Zanderij’) -Daarna komt het enorme Brokopondo stuwmeer in beeld met een oppervlakte van ongeveer 1600 km². -Tussen het meer en het vliegtuig, heeft u een uitzicht op het natuurpark Brownsberg -Zuidelijk van het stuwmeer liggen langs de Boven Surinamerivier tientallen Saramaccaanse dorpen. De vliegvelden bij achtereenvolgens Laduani, Botopasi en Dyumu zijn goed te herkennen. -Na 50 minuten raakt de Surinamerivier uit beeld en ziet u bergtoppen, waarvan de puntige Rooseveltpiek (aan uw linkerhand) de meest opvallende is. Vlak voor de landing heeft u, zuidwaarts, zicht op het doel van uw reisdoel: het brede Kasikasimagebergte.

De ligging van het Palumeu- en Kasikasimagebied Het imposante, mysterieuze Kasikasimagebergte ligt hemelsbreed op 65 km van Palumeu. Dit Indiaans dorp ligt aan het begin van de Tapanahony rivier, waar de Palumeu- en de Boven-Tapanahony rivier samenvloeien. De rivieren worden gevoed door regenwater. In het regenseizoen kan het water wel 6 meter hoger staan dan in de droge tijd. Palumeu ligt op 170 meter boven de zeespiegel. De Tapanahony rivier stroomt naar het noordoosten en vormt 175 km verderop met de Lawarivier, de Marowijnerivier. Deze is de natuurlijke grens met Frans Guyana. Nog eens 135 km noordwaarts mondt de Marowijne rivier, voorbij het grensdorp Albina, uit in de Atlantische Oceaan. Per korjaal (met buitenboordmotor) kost het 8 tot 12 dagen om van Albina naar Palumeu te varen. Vooral bij laag water zijn de vele, grote stroomversnellingen moeizaam te passeren. Dat wij u in 65 minuten naar Palumeu vliegt ,mag u dus gerust een luxe noemen! Vanaf Palumeu vaart u per korjaal in twee dagtrips naar de berg Kasikasima.

De accommodatie Gasten van de Kasikasimatour overnachten in de groepsaccommodatie. Er zijn vijf slaapkamers met één- en tweepersoonsbedden onder 1 dak met gemeenschappelijke toilet en douche. Onderweg naar Kasikasima en aan de voet van de berg overnacht u in een overdekt hangmatkamp. Maaltijden worden klaargemaakt door plaatselijke koks/kokkinnen en geserveerd in de eetzaal. U kunt zich ook verpozen in de gezellige jungle bar-lounge. Gedurende het verblijf op Palumeu wordt voor de verlichting s’avonds gebruik gemaakt van zonne-energie terwijl op de Kasikasima kampen, olielampen gebruikt worden.

Het dorp Palumeu In het dorp Palumeu wonen ongeveer 300 indianen. Ondanks het taalverschil, leven twee stammen, de Trio’s en Wajana’s, broederlijk samen. Het dorp wordt bestuurd door een kapitein en enkele assistenten (basja’s). Net als hun voorouders maken dorpelingen voor hun levensonderhoud gebruik van wat de jungle te bieden heeft. Met jacht, visvangst en akkerbouw (“kostgrondjes”) voorzien ze in hun voeding, die bestaat uit knollen, fruit, vis en wild. Groenten staan niet op het menu. Het hoofdvoedsel is cassave. Veel bouwmaterialen en gebruiksvoorwerpen worden nog steeds uit het bos gehaald. Daarnaast kopen de plaatselijke bewoners tegenwoordig ook gebruiksartikelen in Paramaribo, zoals keukengerei, kleding, gereedschap, muziek, buitenboordmotoren en benzine. Toerisme levert een extra bron van inkomsten. De bewoners zijn blij met onze gasten en zijn nauw betrokken bij het tourprogramma. Het dorp heeft zijn eigen schooltje en poli.

Een ingekorte versie van de Kasikasima tour kunt u doen in vijf dagen (vier nachten), altijd van maandag tot en met vrijdag. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier!

Dag 1
Compleet programma

Bij aankomst op Palumeu begint u de trip met een picknicklunch en eerste dorpsbezoek. ‘sAvond na een voorbereidend gesprek in groepsverband kunt u genieten van een heerlijke nachtrust op bedden. De laatste voor deze week, want u onderneemt een avontuurlijke trip, waarbij u gaat slapen in hangmatten. De volgende morgen worden alle benodigdheden zorgvuldig ingeladen en begint de reis naar Kamakabari-tussenkamp. In de late namiddag bereikt men het overnachtingskamp. U kunt hier ontspannen in de rivier , uw hangmatten gereedhangen en na het eten met het geluid van de brulapen uw eerste “jungleslaap” ervaren. De tweede etappe naar het basiskamp Sawaniboto, is zwaarder. U kunt alvast kennismaken met een van de grote stroomversnellingen , de onneembare Trombaka. Hier wordt een overstap gemaakt met alle bagage waarna de reis dan voortgezet wordt. Onderweg komt het doel van uw reis, de Kasikasimaberg, even, prachtig in beeld. Aankomst op het basiskamp bij de machtige Sawaniboto stroomversnelling aan de voet van de berg , bent u aardig aan de routine van de trip aan het wennen. Programma bespreken en installeren voor de nacht , terwijl het eten wodt klaargemaakt. De climax van de trip, de klim naar een van de toppen, vergt veel van uw conditie. Maar dit (letterlijk) hoogtepunt is het zeker de moeite waard. De Indiaanse bevolking heeft veel respect voor deze plek die de hoofdrol heeft in tal van hun mystieke verhalen. Eenmaal aangekomen op het plateau, zult u deze gevoelens goed kunnen begrijpen. Behalve het adembenemd uitzicht over het regenwoud, kunt u ook tot aan de Braziliaanse grens uw blik werpen. Het verdere programma brengt u, via een leerrijke jungletocht over tropisch flora, naar de Mankodebaku stroomversnelling , een heus waterfestijn. Het verderop gelegen indianenkampje wordt ook bezocht indien de twee families die daar verblijven aanwezig zijn. s’Avonds wordt u meegenomen op een boottocht om het bos bij nacht te beluisteren terwijl de ochtendboottocht u een indruk geeft van het ontwaken van het tropische woud. Gelegenheid tot peddelen, traditionele pijl en boog schietlessen, vissen, vogels spotten, zijn allemaal mogelijk tijdens deze trip. Na terugkomst op Palumeu genoeg gelegenheid om uw ervaringen te delen tijdens de uurtjes aan de gezellige bar. De volgende morgen wordt een dorpswandeling gemaakt met gelegenheid om souvenirs te kopen. Na een vroege lunch wordt u teruggevlogen naar Paramaribo. Een ingekorte versie van de Kasikasima tour kunt u doen in vijf dagen (vier nachten), altijd van maandag tot en met vrijdag.

Inbegrepen

  • Compleet verzorgd!
From € 845
per Adult
nl_NLNederlands