De vlucht naar Palumeu Vanuit het vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo, vliegt u naar Palumeu over het stroomgebied van de Suriname rivier. Bij helder weer ziet u al ná vijf minuten achtereenvolgens: -links in de verte de aluinaardefabriek te Paranam -Even later vliegt u over de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven (oftewel ‘Zanderij’) -Daarna komt het enorme Brokopondo stuwmeer in beeld met een oppervlakte van ongeveer 1600 km². -Tussen het meer en het vliegtuig, heeft u een uitzicht op het natuurpark Brownsberg -Zuidelijk van het stuwmeer liggen langs de Boven Surinamerivier tientallen Saramaccaanse dorpen. De vliegvelden bij achtereenvolgens Laduani, Botopasi en Dyumu zijn goed te herkennen. -Na 50 minuten raakt de Surinamerivier uit beeld en ziet u bergtoppen, waarvan de puntige Rooseveltpiek (aan uw linkerhand) de meest opvallende is. Vlak voor de landing heeft u, zuidwaarts, zicht op het doel van uw reisdoel: het brede Kasikasimagebergte.
De ligging van het Palumeu- en Kasikasimagebied Het imposante, mysterieuze Kasikasimagebergte ligt hemelsbreed op 65 km van Palumeu. Dit Indiaans dorp ligt aan het begin van de Tapanahony rivier, waar de Palumeu- en de Boven-Tapanahony rivier samenvloeien. De rivieren worden gevoed door regenwater. In het regenseizoen kan het water wel 6 meter hoger staan dan in de droge tijd. Palumeu ligt op 170 meter boven de zeespiegel. De Tapanahony rivier stroomt naar het noordoosten en vormt 175 km verderop met de Lawarivier, de Marowijnerivier. Deze is de natuurlijke grens met Frans Guyana. Nog eens 135 km noordwaarts mondt de Marowijne rivier, voorbij het grensdorp Albina, uit in de Atlantische Oceaan. Per korjaal (met buitenboordmotor) kost het 8 tot 12 dagen om van Albina naar Palumeu te varen. Vooral bij laag water zijn de vele, grote stroomversnellingen moeizaam te passeren. Dat wij u in 65 minuten naar Palumeu vliegt ,mag u dus gerust een luxe noemen! Vanaf Palumeu vaart u per korjaal in twee dagtrips naar de berg Kasikasima.
De accommodatie Gasten van de Kasikasimatour overnachten in de groepsaccommodatie. Er zijn vijf slaapkamers met één- en tweepersoonsbedden onder 1 dak met gemeenschappelijke toilet en douche. Onderweg naar Kasikasima en aan de voet van de berg overnacht u in een overdekt hangmatkamp. Maaltijden worden klaargemaakt door plaatselijke koks/kokkinnen en geserveerd in de eetzaal. U kunt zich ook verpozen in de gezellige jungle bar-lounge. Gedurende het verblijf op Palumeu wordt voor de verlichting s’avonds gebruik gemaakt van zonne-energie terwijl op de Kasikasima kampen, olielampen gebruikt worden.
Het dorp Palumeu In het dorp Palumeu wonen ongeveer 300 indianen. Ondanks het taalverschil, leven twee stammen, de Trio’s en Wajana’s, broederlijk samen. Het dorp wordt bestuurd door een kapitein en enkele assistenten (basja’s). Net als hun voorouders maken dorpelingen voor hun levensonderhoud gebruik van wat de jungle te bieden heeft. Met jacht, visvangst en akkerbouw (“kostgrondjes”) voorzien ze in hun voeding, die bestaat uit knollen, fruit, vis en wild. Groenten staan niet op het menu. Het hoofdvoedsel is cassave. Veel bouwmaterialen en gebruiksvoorwerpen worden nog steeds uit het bos gehaald. Daarnaast kopen de plaatselijke bewoners tegenwoordig ook gebruiksartikelen in Paramaribo, zoals keukengerei, kleding, gereedschap, muziek, buitenboordmotoren en benzine. Toerisme levert een extra bron van inkomsten. De bewoners zijn blij met onze gasten en zijn nauw betrokken bij het tourprogramma. Het dorp heeft zijn eigen schooltje en poli.
Een ingekorte versie van de Kasikasima tour kunt u doen in vijf dagen (vier nachten), altijd van maandag tot en met vrijdag. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier!