Overview
De vliegroute Vanuit Zorg en Hoop vliegveld in Paramaribo, vliegt u naar Awarradam over het stroomgebied van de Surinamerivier. Als er geen wolken zijn, ziet u na vijf minuten, links in de verte, de aluinaardefabriek te Paranam. Hier wordt aluinaarde gemaakt uit de bauxiet, voor de export. Even later, vliegt u over de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven (oftewel ‘Zanderij’). Daarna komt het enorme Brokopondo stuwmeer in beeld. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 1600 km². Tussen “het Meer” en het vliegtuig kunt u het natuurpark Brownsberg zien liggen. De “gaten” in het bos wijzen op goudwinning. Zuidelijk van het stuwmeer liggen langs de Boven Surinamerivier tientallen Saramaccaanse dorpen. U kunt zien tot hoe ver de wegen lopen. Vanaf Pokigron en Atjoni is er alleen nog vervoer mogelijk per boot of vliegtuig. De vliegvelden bij achtereenvolgens Laduani, Botopasi en Djumu zijn goed te herkennen. Het vliegveld van Djumu, iets verderop, ligt precies tussen de Gran Rio rivier en Pikin Rio rivier in. Na bijkans één uur vliegen landt u op de airstrip “Kajana”.
Ligging Het eiland Awarradam, ongeveer 225 km van Paramaribo, ligt aan de stroomversnelling met dezelfde naam. De lokale bewoners spreken de naam uit als “Awaadan”. Awaa (Awara) is een oranje, eetbare palmvrucht en “dan” betekent stroomversnelling. Awarradam ligt in de Gran Rio rivier, die 30 km stroomafwaarts samenvloeit met de Pikin Rio rivier. Op dit punt begint de Boven-Suriname rivier, die 75 km verder uitmondt in het Brokopondo stuwmeer. De rivier ontvangt zijn water van de regen. De waterstand in het droge seizoen kan wel 6 meter lager zijn dan in de regentijd. Het dorp Atjoni, iets ten zuiden van het stuwmeer, is de meest zuidelijke plek die in Suriname over de weg bereikt kan worden. Vanuit Paramaribo rijdt u er in 4 tot 5 uren naar toe. De vaartocht naar Awarradam duurt, afhankelijk van de waterstand, dan nog 8 tot 10 uur. Het vliegtuig brengt u in 50 minuten naar Kajana. De laatste 10 km wordt u per korjaal vervoerd. Awarradam ligt op ongeveer 20 minuten varen zuidelijk van het laatste dorp. U bereikt uw bestemming dus in anderhalf uur, en dat mag u gerust een luxe noemen!
De lodge De individuele lodges zijn in traditionele stijl gebouwd met een balkon voor een prachtig uitzicht op de rivier. De bouwmaterialen komen grotendeels uit de omgeving, zodat u “het junglegevoel” niet verliest. Elke lodge heeft twee bedden, die voorzien zijn van klamboe en een eigen toilet en douche met “koud” stromend water. De hangmatten op het balkon van de lodge worden voor de meeste gasten hun favoriete plekje. Voor de sfeervolle verlichting wordt gebruik gemaakt van zonne-energie. In de eetzaal worden de maaltijden geserveerd. U kunt zich ook verpozen in de gezellige jungle bar-lounge.
De dorpen Awaadan’ maakt deel uit van het gebied ‘Langu’. Langu bestaat uit acht dorpen: Bendiwata, Kuututen, Ligolio, Bëgoon, Kajana, Deböö, Godowata en Stonhuku. Ligolio is een christelijk dorp, de andere dorpen worden op traditionele manier bestuurd. U herkent traditionele dorpen aan een aanmeerplaats met een “poort” van hangend palmblad. Deze “azanpau” moet het dorp beschermen tegen kwade invloeden van buiten. Ieder traditioneel dorp heeft een vergaderzaal, een centrale offerplaats en een hut waar lokale vrouwen tijdens hun maandelijkse periode verblijven. De bewoners zijn afstammelingen van Marrons (slaven die het slavenbestaan waren ontvlucht). De Saramaccaners hebben veel van de cultuur van hun voorouders behouden. Dat zult u ook proeven tijdens de wandeling door de dorpen. Men zegt wel dat de ‘West-Afrikaanse’ cultuur hier meer intact is gebleven dan in de gebieden waar de slaven oorspronkelijk vandaan kwamen. Maar ook deze dorpen gaan mee met hun tijd. Kajana heeft een school en een polikliniek, en ook in Ligolio staat een school. De Hoofdkapitein van Langu woont in Stonhuku en het gebied telt verder nog meerdere regionale bestuurders als Kapiteins en Basja’s. Veel Saramaccaners, vooral jonge mannen, werken tegenwoordig in Paramaribo, in Frans Guyana of bij de goudzoekers. Als ze hun dorp weer bezoeken brengen ze gebruiksgoederen uit de stad mee.
Activiteiten en excursies Onze reisgroepen zijn vaak erg divers van samenstelling. U verblijft 3 of 4 nachten in Awarradam. Het programma, dat o.a. afhangt van de waterstand, is zo gevarieerd mogelijk. Tijdens de tochten per korjaal is een zwemvest verplicht, want uw veiligheid staat bij ons vóórop. In uw ‘vrije uurtjes’ kunt u heerlijk zwemmen in de stroomversnelling bij het eiland. Tot het vaste programma horen o.a. een boswandeling, met uitleg over het lokale gebruik (bouwmaterialen, medicijnen) van verschillende planten, wandelingen door verschillende dorpen en een presentatie van lokale zang en dans. De dorpsbewoners zullen handgemaakte souvenirs demonstreren en verkopen. De gids geeft u meer gedetailleerde informatie over het programma. U bent niet verplicht om hieraan deel te nemen. Wilt u liever op uw eigen houtje wandelen, vogels kijken, vissen, peddelen of meegaan naar de ‘kostgrondjes’, dan kan de gids dat voor u regelen. Als daarbij een extra begeleider en /of voorzieningen nodig zijn, zal men u daarvoor een vergoeding vragen. In de jungle spa kunt u met een keus uit de diverse behandelingen uw tourplezier aangenaam verhogen.