Suriname: the beating heart of the Amazon
Suriname, “The beating heart of the Amazon”, is het enige Nederlandstalige land in Zuid Amerika. Het land omvat zeker 80% aan ongerepte natuur, wordt omringd door de buurlanden Frans Guyana, Brazilië en Guyana en grenst in het noorden aan de Atlantische oceaan.
Voor 1975 was Suriname een kolonie van Nederland. Op 25 november 1975 verkreeg Suriname zijn onafhankelijkheid en werd uitgeroepen tot een democratische republiek.

Klimaat
Suriname heeft een tropisch klimaat. Dat wil zeggen dat er weinig temperatuurverschillen zijn. De seizoenen die zich voordoen zijn die met veel of weinig neerslag. Het is derhalve vochtig en soms benauwd. De dag temperaturen variëren van 28 tot 33 graden waarbij het in de stad vaak warmer is. De neerslag is vaak kortstondig maar wel hevig. In de ochtend zakt de temperatuur naar ca 20-22 graden.
Bevolking
Het land kent vooral aan de noordzijde een goede infrastructuur en hier woont dan ook 2/3 van de bevolking. Wil je verder naar het zuiden dan ben je aangewezen op een boot of het vliegtuig. De bevolking bestaat uit Indianen, de oorspronkelijke bewoners, Creolen en Bosnegers, voortgekomen uit de slaven, Hindostanen, gastarbeiders uit het zuiden van India per 1873 en Javanen, contractarbeiders per 1890 uit Indonesie.
Verder zijn nog de Chinezen die nog steeds komen en de Boeroes de afstammelingen van Nederlandse boeren welke rond 1843 in Suriname aankwamen. Al bij al wonen er nu ca 453.000 mensen (2007) in Suriname. Dit aantal had vele male groter kunnen zijn ware het niet dat veel “Surinamers” in 1975 bij de onafhankelijkheid er de voorkeur aan gaven naar Nederland te vertrekken.
